Friday, April 17, 2009

Cara menggoreng dengan betul! - Win

Masa tu saya di sekolah menengah. Tingkatan berapa, tak ingat. Ada peperiksaan. Mata pelajaran Kemahiran Hidup. Ada satu soalan untuk bahagian ekonomi rumahtangga, berbunyi lebih kurang begini:

‘Apakah yang menyebabkan goreng pisang menjadi terlalu berminyak?’. Ada pilihan jawapan A, B, C, D. Anda tahu jawapannya?

Saya dapat menjawab soalan ini dengan betul. Ada beberapa kawan baik saya tidak. Salah seorangnya berkata, ‘Hebatlah kau, mesti kau rajin di dapur’. Wah! Perlu ke saya bangga dengan pujian itu? Haha. Hakikatnya, pada masa itu, barulah saya sedar, faedahnya menolong emak di dapur. Rupanya, segala ajaran (atau leteran) mak saya tu ada gunanya. Masuk periksa tu.. haha.

Saya ingat lagi, dulu masa mak saya sibuk-sibuk menyuruh saya menbantu mengemas dan memasak, beliau mesti berkata, ‘Ni semua kemahiran hidup lah ni’. Ternyata kata-kata itu sungguh tepat. Ada lagikah mata pelajaran Kemahiran Hidup ini di sekolah sekarang? Jika ada, nasihat saya pada adik-adik semua, rajin-rajinlah tolong mak. Mesti dapat markah penuh masa periksa nanti. Haha.

Jadi, jawapannya ialah: Kerana minyak belum panas, pisang sudah dimasukkan. Sebenarnya, goreng apa pun, kalau minyak belum panas, makanan itu akan meresap minyak. Kecuali karipap. Karipap perlu digoreng dalam minyak yang agak-agak panas sedikit saja. Kerana jika tidak, ia akan cepat hangus.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...