Monday, April 20, 2009

Meja Solek -Lubna

Antara pelengkap di bilik tidur, meja solek berfungsi sebagai markas segala dandanan diri dan aksesori-aksesori comel seperti kerongsang dan sepit rambut. Saya teringat ketika zaman kami adik-beradik masih memakai bedak talkum sebagai pelengkap diri. Pastinya bedak akan dituang dahulu ke tapak tangan sebelum disapukan ke muka. Cuba kita ingat kembali, apa yang biasanya dibuat selepas tangan meratakan bedak di muka?

Ya......!!! Secara automatik kita akan menggosok-gosok tapak tangan untuk membuang lebihan bedak, lalu ianya mendarat tepat di atas meja solek dan kawasan sekitar. Tindakan yang menjadi sebahagian dari rutin ini lama kelamaan akan menyebabkan meja solek kita diselaputi lebihan bedak di samping debu dan kotoran lain.

Oleh itu, apa kata seminggu sekali, kita alihkan sebentar segala penghuni meja solek ke tempat lain. Jika meja solek kita beralas, kibas dahulu alasnya ke luar tingkap atau lebih cermat di laman rumah lah...Kemudian, ambil kain lap(bukan kegunaan dapur) yang dibasahkan dan lap sebersih-bersihnya setiap inci meja solek, termasuk kaki dan permukaan lacinya. Berus-berus gigi atau lukisan terpakai juga boleh digunakan untuk membersihkan ruamg-ruang yang sempit.

Lihat, pasti sejuk mata memandang dengan hasilnya!! Akhir sekali, susun kembali alatan mekap mengikut kreativiti dan cita rasa anda. Lebih elok lagi, kita menvakum pula lantai bilik tidur dan mengemopnya untuk pembersihan yang optimum. Pastinya tidur anda malam itu disulami mimpi indah....jadi rajin-rajinkanlah diri!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...