

Kan lebih teratur kalau dirty dishes pun ade pengurusannya. Mula2 sisa2 makanan dibuang dahulu ke dalam tong sampah, atau di kumpulkan di dalam satu pinggan. Kemudian, pinggan2 kita `stack together' seperti ini. Aduh kemasnya!! Pinggan mangkuk sudah tiada lagi sisa makanan. Cawan2 pula kita kumpulkan sesama cawan sahaja. Seeloknya kita jangan longgokan di dalam sinki tetapi di sebelah sinki. Kalau ketiadaan ruang, biarkan saja di lantai atau di atas meja/kaunter berhampiran.
Pertama sekali, pastikan, rak pinggan sudak dikosongkan. Pinggan mangkuk sudah disimpan rapi di tempat masing2. Jadi, tidaklah pinggan mangkuk yang sudah kering kembali basah atau pun berlaku masalah ketidakcukupan tempat mengeringkan pinggan yang akan dicuci.Mula membasuh cawan2 dahulu kerana mereka kurang berminyak dan dapat menjimatkan sabun. Cawan yang dibasuh dulu juga tidak akan dicemari oleh bauan makanan hasil minyak kurma, kari dsbnya. Kemudian barulah membasuh pinggan2 dahulu dan diikuti oleh mangkuk2. Akhir sekali baru lah sudu garpu dan pots and pans.
Jadi susunan di dalam rak pinggan juga mengikut kategori cawan, pinggan dan kemudian mangkuk. Susunan berterabur akan memakan ruang pula dan merumitkan kita mengambil semula bila diperlukan. Tapi lebih seronok lagi kalau suami dapat membantu!
Sink dapur saya berbentuk bulat & satu shj. Dulu hubby ada suggest beli sink bulat berkembar 2. Senang katanya - satu isi pinggan kotor & satu lagi tempat membilas supaya tak bercampur. Tapi saya tak setuju takut nanti lagi luas sink lagi banyak pula pinggan mangkuk berlonggok.So untuk memudahkan kerja membasuh, saya gunakan besen bulat yg sudah bocor sikit (tapi taklah sampai terkeluar air)untuk mengisi pinggan mangkuk yg dah bersabun. Sink nan satu tu saya gunakan utk membasuh & membilas. Jadi dapatlah berjimat dari membeli sink berkembar tu.
ReplyDeleteBetul ke salah mencuci pinggan mangkuk di dalam basin?
ReplyDelete