Monday, April 20, 2009

Mengelap tingkap kaca

Trend sekarang, rumah2 yang dibina banyak menggunakan tingkap sliding atau pintu sliding yang mempunyai bidang kaca yang luas. Jika dibiarkan beberapa lama, tingkap atau pintu tersebut akan mempunyai banyak comot berupa cap jari atau calitan kotoran dan sebagainya.

Sebenarnya kalau dibiarkan pun tidak mengapa, ia masih boleh berfungsi seperti biasa. Tetapi setelah kita bekerja di bangunan kaca yang bersih berkilat, terasa jauh perbandingannya rumah kita. Teringin juga sekali sekala, apabila mood datang, untuk membersihkan kaca tingkap atau pintu agar nampak berseri semula.

Golongan professional selalunya menggunakan peralatan seperti wiper, cecair pembersih dan membilas pula dengan air bersih. Walaubagaimanapun, membersihkan tingkap dan pintu kaca secara kecil2an boleh dilakukan dengan beberapa cara tanpa peralatan kompleks:

1. Gunakan glass cleaner dan kemudian lap hingga kering menggunakan surat khabar yang sudah digumpal. Ini cara yang cepat dan efisyen. Disarankan oleh pembersih2 bangunan.

2. Boleh juga menggunakan kain lap kering yang bersih dan lap kesan2 tadi sehingga tanggal. Pasti berkilat semula. Ini berkesan jikalau hanya ada debu dan cap2 jari. Untuk kekotoran degil, kita perlu menggunakan cara pertama.

Cara ini juga boleh digunapakai jika mahu mengelap cermin muka di rumah kita. Selamat mencuba!

1 comment:

  1. dah guna paper tp still tak bekilat ..huhuhu ..ada sorg nih bg idea pakai kain yang utk lap krete ..hahahaha ..please help ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...