Skip to main content

Penjagaan permaidani

Siapa yang tidak gemar rumah yang berhias cantik. Hiasan rumah tidak lengkap rasanya tanpa permaidani yang terhampar. Kalau tak sepuluh dibeli, sekurang2 nya kita hamparkan satu di ruang tamu sebagai penaik seri. Dengan pilihan yang pelbagai warna dan corak di kedai2 permaidani, sekali-sekali pasti tercuit hati untuk membeli. Hutang pun tak mengapa...

Ibu saya juga penggemar permaidani. Hampir keseluruhan lantai di baluti permaidani pelbagai gaya. Hampir setiap hari juga permaidani di vakum untuk menghilangkan debuan halus atau sebarang kekotoran yang boleh disedut. Tidak memadai dengan itu, bulu permaidani di bahagian hujung dan pangkal (jika ada) juga disikat agar selari dan tidak kelihatan berselerak.

Setelah dibentangkan di lantai, permaidani tadi bukan sekadar alat hiasan tetapi juga menjadi mangsa pijakan kaki manusia. Kesan kotoran makin lama semakin menjadi. Ada calitan kotoran yang tidak hilang hanya dengan di vakum. Tidak hairan lah setelah bertahun2, permaidani tadi menjadi semakin kusam dan agak kelabu asap.
Untuk mereka yang mampu, pasti boleh memilih untuk membuang terus permaidani yang kusam tadi dan digantikan dengan yang baru. Tetapi masih ada yang ingin berjimat lalu pilihan yang ada ialah mencuci semula permaidani yang sedia ada.

Bagi mereka yang tinggal di rumah yang mempunyai laman mungkin boleh menarik permaidani ke luar untuk dibasuh sekali sekala bila mempunyai kekuatan tenaga. Tetapi bagi mereka yang tinggal di apartment, tidak mempunyai keistimewaan ruang untuk menyental permaidani.

Pilihan yang ada ialah menghantar ke kedai dobi. Banyak kedai dobi masakini yang juga menyediakan perkhidmatan mencuci karpet atau permaidani. Terserahlah untuk kita memilih perkhidmatan yang terbaik. Yang penting, sinar permaidani tadi mungkin boleh diserlahkan semula.

Kalau merasakan penjagaan permaidani melecehkan, tidak usah lah kita terpedaya dengan pujuk rayu penjual permaidani. Sekarang sudah terdapat pilihan pelbagai ruang sebagai alas pengganti permaidani, seperti tikar buluh, tikar Sarawak, dan berbagai lagi jenis lain yang lebih mudah diselenggara.

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…