Thursday, June 11, 2009

Penjagaan permaidani

Siapa yang tidak gemar rumah yang berhias cantik. Hiasan rumah tidak lengkap rasanya tanpa permaidani yang terhampar. Kalau tak sepuluh dibeli, sekurang2 nya kita hamparkan satu di ruang tamu sebagai penaik seri. Dengan pilihan yang pelbagai warna dan corak di kedai2 permaidani, sekali-sekali pasti tercuit hati untuk membeli. Hutang pun tak mengapa...

Ibu saya juga penggemar permaidani. Hampir keseluruhan lantai di baluti permaidani pelbagai gaya. Hampir setiap hari juga permaidani di vakum untuk menghilangkan debuan halus atau sebarang kekotoran yang boleh disedut. Tidak memadai dengan itu, bulu permaidani di bahagian hujung dan pangkal (jika ada) juga disikat agar selari dan tidak kelihatan berselerak.

Setelah dibentangkan di lantai, permaidani tadi bukan sekadar alat hiasan tetapi juga menjadi mangsa pijakan kaki manusia. Kesan kotoran makin lama semakin menjadi. Ada calitan kotoran yang tidak hilang hanya dengan di vakum. Tidak hairan lah setelah bertahun2, permaidani tadi menjadi semakin kusam dan agak kelabu asap.
Untuk mereka yang mampu, pasti boleh memilih untuk membuang terus permaidani yang kusam tadi dan digantikan dengan yang baru. Tetapi masih ada yang ingin berjimat lalu pilihan yang ada ialah mencuci semula permaidani yang sedia ada.

Bagi mereka yang tinggal di rumah yang mempunyai laman mungkin boleh menarik permaidani ke luar untuk dibasuh sekali sekala bila mempunyai kekuatan tenaga. Tetapi bagi mereka yang tinggal di apartment, tidak mempunyai keistimewaan ruang untuk menyental permaidani.

Pilihan yang ada ialah menghantar ke kedai dobi. Banyak kedai dobi masakini yang juga menyediakan perkhidmatan mencuci karpet atau permaidani. Terserahlah untuk kita memilih perkhidmatan yang terbaik. Yang penting, sinar permaidani tadi mungkin boleh diserlahkan semula.

Kalau merasakan penjagaan permaidani melecehkan, tidak usah lah kita terpedaya dengan pujuk rayu penjual permaidani. Sekarang sudah terdapat pilihan pelbagai ruang sebagai alas pengganti permaidani, seperti tikar buluh, tikar Sarawak, dan berbagai lagi jenis lain yang lebih mudah diselenggara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...