Skip to main content

Bersih Tidak Semestinya Suci - Bab 3

Ada beberapa lagi aspek penyucian yang perlu diberi perhatian.

Salah satunya: pemandian bayi. Selepas dibuka baju bayi dan pampers, gunakan lampin untuk memeluk bayi kita. Ini untuk mengelakkan ponggongnya yang belum suci terkena pada pakaian kita . Lebih elok kalau pampers itu dibuka sahaja di bilik air. Biasa kan gunakan besen mandi bayi tu. Masa nak mandikan bayi, kita pun terus masukkan dalam besen mandi itu. Mandikan bayi dan bawa keluar. Lap, pakai bedak, pakai baju. Hmmm.. bersih dan wangi anak kita.

Ha! Bersih tapi belum suci. Sebenarnya, sebelum kita masukkan dalam besen itu, kita perlu membersihkan najis pada bayi tersebut dahulu. Najis muntah di bahagian leher dan najis di kelengkangnya. Kalau ada sink, bersihkan dulu bayi itu serba sedikit di sink. Kalau ada anak yang besar, boleh minta dia tolong bantu menjiruskan air. Dah hilang semua najis pada badan, barulah boleh dimasukkan ke dalam besen. Barulah bayi kita itu, bersih, wangi dan suci. Tapi bagaimana ya kalau ibu-ibu kita yang menguruskan pemandian bayi kita itu…? Uruskanlah dengan hikmah.

Semasa membasuh pakaian pula, ada tiga jenis pakaian yang perlu diasingkan. Seluar dalam (kecuali yang pakai panti liner), pakaian bayi dan pakaian kita yang terkena najis. Tau kenapa pakaian bayi perlu diasingkan. Kerana selalunya ia terkena muntah. Muntah bayi atau anak kita yang lain, perlu dibersihkan dengan berus dahulu. Jangan terus diletak dalam mesin basuh.

Muntah selalunya akan lekat dan tidak mudah hilang jika tidak dibersihkan dengan berus. Dah hilang muntah, jirus dengan air mutlak (air paip) sebanyak tiga kali, barulah dimasukkan dalam mesin basuh. Pakaian kita yang terkena muntah atau najis lain juga perlu dibersihkan dulu najisnya dan dibilas 3 kali dengan air yang mengalir sebelum dimasukkan ke dalam mesin basuh. Begitu juga denga seluar dalam, setelah dibersihkan, boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh.

Berhati-hati bila anak perempuan kita telah hampir baligh.. dalam umur 10 tahun ke atas, sentiasa cek seluar dalam mereka. Bila dah mula kekuningan tu, ajar mereka basuh seluar dalam tu. Gunakan sabun mandi biasa, insya Allah mudah hilang kekuningannya. Lepas tu bersedialah. Anak anda hampir baligh. Pastikan urusan fardhu ainnya mantap. Solatnya terjaga. Kalau ada pembantu rumah, jangan lepaskan semua tanggungjawab ini pada mereka.
Mengemop lantai juga tidak boleh dipandang enteng. Bersihkan dulu tahi cicak itu dengan tisu. ‘Lalu’kan air 3 kali. Bawa beg plastik, tisu dan air sebekas untuk urusan ini. Dah siap semuanya , barulah boleh dimop. Sebab tu, urusan membuang tahi cicak ni perlu dilakukan selalu. Tak boleh ditangguh-tangguh. Ha! Kalau tak nak cicak kat rumah, duduklah di rumah yang ‘hole free’. He he! Maksudnya, tutup semua lubang-lubang angin kat rumah tu. Lubang angin atas tingkap dan lubang angin bawah pintu. Insya Allah tak ada cicak. Tak pun, buatlah aktiviti-aktiviti menghalau cicak.

Syarat-syarat sah solat, ‘Suci dan Bersih’. Suci itu Bersih tapi Bersih tak semestinya Suci. Renungkan…Andai ada kekeliruan dalam bab pengurusan najis atau cara-cara membersihkan najis, rujuklah pada ustaz ustazah. Saya menunggu teguran dan komen-komen penambahbaikan dari anda.

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…