Skip to main content

Bersih Tidak Semestinya Suci - Bab 2

Ingat lagi ke waktu anak kita tengah ‘toilet training’. Ah! Menyeksakan! Ibu2 yang telah melalui zaman ini pasti ingat cabarannya. Tapi ia perlu dihadapi dengan kesabaran.

Anak kita kencing di tengah2 dunia. ..Jangan terus diangkat. Pastikan anak kita itu terus tetap ditempatnya. Kalau ada anak yang besar, boleh minta yang besar itu pastikan adiknya tidak bergerak. Ambil kain lap, letakkan di kaki anak kita. Lap kakinya dan tapak kakinya sampai kering, kadang2 perlu dibuka seluarnya. Setelah pasti tiada air kencing yang menitis, barulah kita angkat anak kita itu ke bilik air. Jangan disuruh anak kita itu jalan! Kalau dia sendiri yang berjalan-jalan keliling rumah kita. Sabar! Sabar! Ujian Allah tu! Uruskan anak kita dan urusan penyucian rumah kita sebaiknya.

Anak-anak yang sedang ‘toilet train’ itu juga perlu diajar cara yang betul untuk membuang air dan menyucikannya. Jangan buang air berdiri, perlu mencangkung. Kemudian, gunakan air mutlak (air paip) untuk bersuci. Bagi anak lelaki disangka senang, jiruskan sahaja di kemaluannya. Sebenarnya ada langkah selanjutnya, perlu ditolak sedikit kulit yang belum disunat ke belakang dan bersihkan kekotoran di sebalik kulit tersebut...disarankan bertanya kepada guru yang muktabar untuk maklumat lanjut!

Bagi anak perempuan pula, perlu gunakan tangan kiri untuk membersihkan celah-celah kemaluan. Tak boleh sekadar dijirus sahaja. Tidak suci dan takut ada lebihan najis yang akan terkena pada seluar anak kita.

Pastikan air yang digunakan untuk bersuci itu air mutlak. Kadang-kadang air yang digunakan itu air mustakmal. Itu tidak menyucikan. Macam mana air kita boleh terjadi air mustakmal? Atas besen itu ada paip dan paip itu digunakan untuk mengambil wudhu. Lebihan air wudhu itu akan masuk ke dalam besen dan digunakan untuk pembersihan najis. Bersih tapi tidak suci! Seeloknya ambil lah air terus dari paip untuk menyucikan.

Pendekata, mantapkanlah fardhu ain kita. Luangkan masa untuk menghadiri kelas-kelas fardhu ain yang semakin bercambah di surau-surau dan masjid. Semasa kecil kita belajar untuk ilmu, bila dah dewasa ni, kita belajar untuk amali. (Pesan ustazah saya!)

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…