Thursday, January 13, 2011

Dinner is served! - Revisited

Makan malam memang menjadi isu utama bagi ibubapa yang kedua2nya bekerja di siang hari. Apabila pulang, mula memerah otak untuk mencari menu yang memenuhi selera. Sebelum ini ada diperturunkan serba sedikit teknik2 yang dikumpul dari pelbagai pihak di dalam entry berjudul Dinner is Served!.

Kepada mereka yang telah membaca entry mengenai tajuk di atas, di sini ingin diperturunkan beberapa lagi teknik yang saya dapati dari pemerhatian saya terhadap seorang teman seperjuangan.


Alternatif 6

Saya mempunyai sahabat yang meminati kuah asam pedas di cafe berdekatan pejabat. Kerana itu, beliau sering singgah di cafe tersebut sebelum pulang ke rumah untuk membeli kuah sahaja. Setiba di rumah, sahabat saya akan memanaskan kuah di dalam periuk lalu dicampurkan dengan ayam, ikan atau daging. Mudahkan!

Anda boleh mempelbagaikan teknik ini dengan memborong kuah kari, kurma atau lain2 lagi....

Alternatif 7

Sahabat yang sama juga menggunakan kaedah ini. Apabila pulang ke kampung, sahabat saya akan menyiapkan rencah asam pedas dengan bimbingan ibunya. Sahabat saya akan menumis rencah sehingga garing lalu dibungkus untuk dibawa pulang ke rumah sendiri. Rencah ini disiapkan di dalam kuantiti yang banyak, yakni boleh digunakan beberapa kali masakan.

Setibanya di rumah sendiri, rencah disimpan di dalam petiais. Setiap kali hendak memasak, beliau akan mengeluarkan sebahagian rencah tersebut kemudian ditumis dan ditambah bahan2 ikan, garam, air asam dll.

Bijak..bijak....!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...