
Kepada mereka yang telah membaca entry mengenai tajuk di atas, di sini ingin diperturunkan beberapa lagi teknik yang saya dapati dari pemerhatian saya terhadap seorang teman seperjuangan.
Alternatif 6
Anda boleh mempelbagaikan teknik ini dengan memborong kuah kari, kurma atau lain2 lagi....
Alternatif 7
Sahabat yang sama juga menggunakan kaedah ini. Apabila pulang ke kampung, sahabat saya akan menyiapkan rencah asam pedas dengan bimbingan ibunya. Sahabat saya akan menumis rencah sehingga garing lalu dibungkus untuk dibawa pulang ke rumah sendiri. Rencah ini disiapkan di dalam kuantiti yang banyak, yakni boleh digunakan beberapa kali masakan.
Setibanya di rumah sendiri, rencah disimpan di dalam petiais. Setiap kali hendak memasak, beliau akan mengeluarkan sebahagian rencah tersebut kemudian ditumis dan ditambah bahan2 ikan, garam, air asam dll.
Bijak..bijak....!
Comments
Post a Comment