Sunday, December 19, 2010

Kekemasan holistic!

Dalam blog ini, kita fokus pada rumah sahaja. Tetapi, apa kata kita panjangkan teori mengemas ini kepada ruang2 lain selain rumah kediaman kita. Selain rumah, kita juga perlu memastikan ruang kerja kita di pejabat sentiasa kemas dan bersih. Begitu juga ruang di dalam kereta. Sebenarnya kekemasan itu adalah satu sikap yang sepatutnya perlu diamalkan di mana-mana sahaja.

Jadi pada kali ini saya akan fokus pada dua tempat ini.

Di tempat kerja, kita hendaklah sentiasa pastikan peralatan menulis, fail-fail, buku-buku, hiasan-hiasan kecil tidak berserabut. Tak semestinya kena cantik, cukuplah asal kemas. Kalau nak cantik dan ceria pun boleh juga..tapi janganlah sampai nampak macam kelas tadika pula.


Dalam kereta pula, pastikan tak ada tisu-tisu bergumpal di lantai kereta. Kertas-kertas, bungkusan-bungkusan makanan ringan hendaklah dibuang. Pasir-pasir yang datang dari tapak kasut pula janganlah dibiarkan terlalu banyak sehingga rimas mata memandang. Bukannya apa...bila-bila masa kalau ada orang tumpang kereta, takla segan sangat. Kita pakai baju vogue, beg mahal, kasut high heel, berbau wangi..tiba-tiba kereta kita bersepah pulak. kalau setakat bersepah mungkin boleh tahan lagi, tapi kalau dah sampai kereta berbau...hmm..cepat-cepatla pergi setel. Pening pula kepala orang yang menumpang nanti....
Tapi saya tak nafikan, ada orang perlukan ruang untuk bersepah. Itu dikira the other side of someone's self lah...Contohnya saya sendiri, tempat di mana saya zahirkan sifat bersepah saya adalah di pejabat...tetapi saya pastikan yang bersepah cuma di atas meja. Barang-barang di dalam laci, kabinet fail dan rak buku saya akan susun dengan baik. Cuma yang penting kita kena pandai kawal diri kita. Janganlah bersepah sampai langsung tak berkemas. Kena pandai mengagak. Bila kerja dah siap, saya kemas meja dan lap habuk-habuk yang terdapat pada meja dan komputer.Oleh itu pembaca sekalian, jadikan kekemasan dan kebersihan itu amalan hidup kita...yeah!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...