Skip to main content

Resepi Ekspres dari Ibu - Cik Awa

Ibu saya ada banyak resepi-resepi ringkas dan ekspres tetapi tidaklah ekspres seperti Khadijah Ibrahim dalam rancangan dia yang 5 minit bersama Maggi tu.. Resepi ringkas ini mungkin dicipta agar lebih banyak masa dapat dimanfaatkan untuk mengemas rumah yang merupakan hobi utama ibu saya. Saya cuba kongsikan resepi2 tersebut di sini.
Saya ni tidak pandai dalam menentukan kuantiti bahan yang diperlukan. Kalau sekadar menyenaraikan jenis bahan yang akan digunakan, bolehla. Saya pasti pembaca-pembaca sekalian banyak pengalaman memasak dan handal menentukan kuantiti bahan. Saya tujukan entry ni khas untuk sesiapa yang mahu menjimatkan masa memasak seperti saya.

Berikut adalah beberapa resepi ringkas ibu saya.

a. Labu masak sahang (Saya pun tak pasti betulke ejaan ni. Ibu saya kata ni masakan orang Banjar.)

Bahan-bahannya:
Labu
Bawang merah
Ikan bilis
Lada hitam (bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara-caranya:

Tumbuk ikan bilis, lada hitam dan bawang merah.
Labu yang telah dibuang kulitnya direbus setengah masak terlebih dahulu.
Setelah labu yang direbus tadi hampir setengah empuk, tambahkan air dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
Kacau sehingga sebati dan biarkan seketika.
Kemudian masukkan garam dan gula. Masakan ni kena manis-manis sedikit, baru sedap.
Bila labu tu sudah masak betul, bolehla dihidangkan dan dimakan panas-panas bersama ikan goreng rangup.

Slurrrpp!!

*Masakan ini sangat sesuai bagi mereka yang sedang berpantang selepas bersalin.

b. Masak lemak lada

Bahan-bahannya:

Lada merah, lada hijau dan cili api
Belimbing buluh (optional)
Ikan bilis
Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Sedikit belacan
Garam dan gula secukupnya
Sesenduk santan
Cara-caranya :
Mayang dan potong semua lada, cili api, bawang dan belimbing buluh
Masukkan semua bahan yang dipotong tadi ke dalam periuk
Masukkan juga belacan, ikan bilis, gula, garam dan santan
Masak di atas api yang sederhana
Kacau sentiasa supaya tidak pecah santan.
Jangan lupa merasa untuk pastikan gula, garam dan belacannya cukup
Bila dah mendidih, matikan api.

c. Sambal kicap
Ini bukanlah macam sambal kicap yang kita cicah dengan pisang goreng tu. Ni pun salah satu masakan orang Banjar..agaknya la..

Bahan-bahannya:

Lada merah, lada hijau, cili api
Ikan bilis
Bawang besar dan bawang putih
Kicap
Air asam jawa (kena banyak tapi jangan pekat sangat. nanti masam pulak)
Sedikit gula
Minyak masak

Cara-caranya:
Potong segala lada dan cili api yang ada
Potong juga segala bawang
Kemudian tumis semua lada, bawang, ikan bilis di dalam kuali
Setelah bahan-bahan yang ditumis tadi mula masak, masukkan gula. (Masukkan sedikit sahaja dulu)
Kemudian masukkan kicap dan air asam.
Kacau sebati dan rasa.
Kalau rasanya kurang, tuan-puan boleh tambah apa-apa yang patut sama ada kicap, air asam ataupun gula.

Selamat mencuba kesemua resepi di atas!

Masakan ni tidaklah istimewa sangat tetapi berbaloi untuk dicuba. Boleh juga kita ajar anak-anak kita supaya menikmati variasi makan yang ada di dunia ini supaya bila sampai masa kita melepaskan mereka sendiri mengharungi dunia luar, mereka tidaklah susah nak cari makan. Kata-kata salah seorang pensyarah saya dulu masih terpahat kuat di ingatan. Kata beliau "Walaupun hari-hari kita makan ayam, sekali-sekala kita kena ajar anak-anak kita makan ikan masin. Makan yang simple-simple supaya satu hari nanti hidupnya tidak akan jadi sombong, memilih dan cerewet."

Sekiranya perlu, boleh hubungi saya (Cik Awa) untuk maklumat lanjut - bersalut@yahoo.com

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Pengurusan Kain Baju - Teori Asas

Sebelum ini sidang pembaca sudah dihidangkan dengan artikel yang menerangkan secara ringkas tips asas pengurusan kain baju. Kali ini, saya ingin mengajak pembaca sekalian bersama-sama mengembara dengan lebih jauh untuk meneroka sisi kehidupan seorang ‘pelipat baju katalog’.

Saya kira tips kali ini lebih efisien jika dipersembahkan dalam bentuk demostrasi, malangnya masih tiada kemampuan dari pihak admin untuk merealisasikannya. It’s ok, maka silalah menggunakan daya imaginasi tuan2 dan puan2 seoptimum mungkin.

Berikut saya sertakan tips terperinci langkah demi langkah teknik lipatan baju keluarga saya:
1)Bagi fabrik yang besar seperti tshirt, kemeja atau seluar, bentangkan dengan rata dahulu sebelum mula melipat. (tolong jangan melipat di atas riba ye, jika mahu kualiti lipatan terjamin!) Gosok dan ratakan dengan permukaan tangan anda. Pastikan tiada penjuru yang terlipat atau pun bahagian yang masih lagi lembap.
2)Tanpa mengira faktor sama ada lubang leher baju dihalakan ke luar atau ke…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…