Friday, December 10, 2010

Resepi Ekspres dari Ibu - Cik Awa

Ibu saya ada banyak resepi-resepi ringkas dan ekspres tetapi tidaklah ekspres seperti Khadijah Ibrahim dalam rancangan dia yang 5 minit bersama Maggi tu.. Resepi ringkas ini mungkin dicipta agar lebih banyak masa dapat dimanfaatkan untuk mengemas rumah yang merupakan hobi utama ibu saya. Saya cuba kongsikan resepi2 tersebut di sini.
Saya ni tidak pandai dalam menentukan kuantiti bahan yang diperlukan. Kalau sekadar menyenaraikan jenis bahan yang akan digunakan, bolehla. Saya pasti pembaca-pembaca sekalian banyak pengalaman memasak dan handal menentukan kuantiti bahan. Saya tujukan entry ni khas untuk sesiapa yang mahu menjimatkan masa memasak seperti saya.

Berikut adalah beberapa resepi ringkas ibu saya.

a. Labu masak sahang (Saya pun tak pasti betulke ejaan ni. Ibu saya kata ni masakan orang Banjar.)

Bahan-bahannya:
Labu
Bawang merah
Ikan bilis
Lada hitam (bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara-caranya:

Tumbuk ikan bilis, lada hitam dan bawang merah.
Labu yang telah dibuang kulitnya direbus setengah masak terlebih dahulu.
Setelah labu yang direbus tadi hampir setengah empuk, tambahkan air dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
Kacau sehingga sebati dan biarkan seketika.
Kemudian masukkan garam dan gula. Masakan ni kena manis-manis sedikit, baru sedap.
Bila labu tu sudah masak betul, bolehla dihidangkan dan dimakan panas-panas bersama ikan goreng rangup.

Slurrrpp!!

*Masakan ini sangat sesuai bagi mereka yang sedang berpantang selepas bersalin.

b. Masak lemak lada

Bahan-bahannya:

Lada merah, lada hijau dan cili api
Belimbing buluh (optional)
Ikan bilis
Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Sedikit belacan
Garam dan gula secukupnya
Sesenduk santan
Cara-caranya :
Mayang dan potong semua lada, cili api, bawang dan belimbing buluh
Masukkan semua bahan yang dipotong tadi ke dalam periuk
Masukkan juga belacan, ikan bilis, gula, garam dan santan
Masak di atas api yang sederhana
Kacau sentiasa supaya tidak pecah santan.
Jangan lupa merasa untuk pastikan gula, garam dan belacannya cukup
Bila dah mendidih, matikan api.

c. Sambal kicap
Ini bukanlah macam sambal kicap yang kita cicah dengan pisang goreng tu. Ni pun salah satu masakan orang Banjar..agaknya la..

Bahan-bahannya:

Lada merah, lada hijau, cili api
Ikan bilis
Bawang besar dan bawang putih
Kicap
Air asam jawa (kena banyak tapi jangan pekat sangat. nanti masam pulak)
Sedikit gula
Minyak masak

Cara-caranya:
Potong segala lada dan cili api yang ada
Potong juga segala bawang
Kemudian tumis semua lada, bawang, ikan bilis di dalam kuali
Setelah bahan-bahan yang ditumis tadi mula masak, masukkan gula. (Masukkan sedikit sahaja dulu)
Kemudian masukkan kicap dan air asam.
Kacau sebati dan rasa.
Kalau rasanya kurang, tuan-puan boleh tambah apa-apa yang patut sama ada kicap, air asam ataupun gula.

Selamat mencuba kesemua resepi di atas!

Masakan ni tidaklah istimewa sangat tetapi berbaloi untuk dicuba. Boleh juga kita ajar anak-anak kita supaya menikmati variasi makan yang ada di dunia ini supaya bila sampai masa kita melepaskan mereka sendiri mengharungi dunia luar, mereka tidaklah susah nak cari makan. Kata-kata salah seorang pensyarah saya dulu masih terpahat kuat di ingatan. Kata beliau "Walaupun hari-hari kita makan ayam, sekali-sekala kita kena ajar anak-anak kita makan ikan masin. Makan yang simple-simple supaya satu hari nanti hidupnya tidak akan jadi sombong, memilih dan cerewet."

Sekiranya perlu, boleh hubungi saya (Cik Awa) untuk maklumat lanjut - bersalut@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...