Skip to main content

Pusingkan label!

Sekali lagi kita masuk ke ruang dapur. Yelah, dapur ni nadi kehidupan. Kalau dapur tak berasap, separuh nyawa rasa dah melayang...perut lapaarr...

Memandangkan hampir separuh kehidupan dihabiskan di dapur, jadi dapur memerlukan perhatian yang berlipat ganda. Kerja2 mengemas juga banyak dilaksanakan di dapur dan berulang-kali pula.

Kita juga mempunyai pelbagai barangan di dapur, stok makanan, peralatan dan sebagainya. Saya tertarik untuk membincangkan mengenai pengurusan stok makanan dan peralatan di dapur.

Di dapur, kita mempunyai barangan dalam tin kecil atau besar, dalam bungkusan plastik, dalam bekas2 plastik, dalam kotak, dalam botol kaca dan sebagainya. Mereka semua mempunyai ciri yang sama iaitu berlabel.

Salah satu kebiasaan ibu saya adalah memastikan kesemua bahagian hadapan label menghadap ke depan, yakni ke arah kita yang melihat barangan tersebut. Jadi, kesemua botol kicap, tomato, tin Campbell, tin biskut dll akan dipusingkan agar bahagian hadapan label menghadap ke depan dan bukan ke belakang.

Cara ini juga bukan setakat memastikan kecantikan luaran sahaja tetapi juga memudahkan pengguna dapur itu sendiri. Kita boleh lihat sepintas lalu, botol tersebut adalah sos cili atau sos tomato tanpa perlu bergerak memusingkannya. Dari jauh kita sudah dapat megenali yang mana tin sadin dan yang mana tin jagung.

Jadi...sambil kita mengemas dapur, kita pusingkan botol2 jus agar menghadap ke hadapan. Sambil kita mengelap kaunter, kita pusingkan juga kotak2 atau tin2 makanan agar labelnya menghadap ke hadapan, mudah untuk sesiapa juga mengenali dan mengambil kotak yang dihajati.

Kita juga boleh memastikan sebarang peralatan seperti periuk nasik dan bekas2 kaca dipusingkan agar bunga mereka menghadap ke hadapan.

Setelah saya dewasa, saya perasan teknik ini rupa2nya adalah teknik penting di pasaraya. Kesemua label di pasaraya perlu menghadap ke hadapan. Agak bersalahan dengan manual kerja mereka sekiranya label dibiarkan menghadap ke belakang! Tak sangka bahawa manual kerja famili saya sama dengan manual kerja di pasaraya!!

Anda boleh juga memastikan label barangan anda di segenap pelusuk rumah menghadap ke hadapan, termasuklah peralatan di meja solek, alatan mandian di bilik air dan apa2 saja bekas yang mempunyai label!

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Pengurusan Kain Baju - Teori Asas

Sebelum ini sidang pembaca sudah dihidangkan dengan artikel yang menerangkan secara ringkas tips asas pengurusan kain baju. Kali ini, saya ingin mengajak pembaca sekalian bersama-sama mengembara dengan lebih jauh untuk meneroka sisi kehidupan seorang ‘pelipat baju katalog’.

Saya kira tips kali ini lebih efisien jika dipersembahkan dalam bentuk demostrasi, malangnya masih tiada kemampuan dari pihak admin untuk merealisasikannya. It’s ok, maka silalah menggunakan daya imaginasi tuan2 dan puan2 seoptimum mungkin.

Berikut saya sertakan tips terperinci langkah demi langkah teknik lipatan baju keluarga saya:
1)Bagi fabrik yang besar seperti tshirt, kemeja atau seluar, bentangkan dengan rata dahulu sebelum mula melipat. (tolong jangan melipat di atas riba ye, jika mahu kualiti lipatan terjamin!) Gosok dan ratakan dengan permukaan tangan anda. Pastikan tiada penjuru yang terlipat atau pun bahagian yang masih lagi lembap.
2)Tanpa mengira faktor sama ada lubang leher baju dihalakan ke luar atau ke…