Skip to main content

Disiplin ke tandas

Seringkali, kita mengungkit budaya bangsa Jepun dalam bab kemas-mengemas ini. Saya pernah terdengar orang bercerita bahawa orang Jepun akan secara otomatik menyusun selipar atau kasutnya mengadap ke luar. Lalu, apabila mereka keluar rumah, mereka akan terus menyarung selipar tanpa perlu berpusing mengadap rumah. Rajin sungguh, dan komited sungguh mereka.


Satu lagi budaya orang Jepun yang saya pernah dengar, mereka sering mengingatkan agar meninggalkan tandas dalam keadaan asal seperti sebelum kita menggunakannya. Maksudnya, jika tandas tersebut dalam keadaan bersih, pastikan kita tinggalkannya dalam keadaan bersih juga. Kalau keadaan tandas asalnya kotor, jangan pula kita membalas pada orang seterusnya...

Proses menggunakan tandas ini pun perlu diajar kepada segelintir kita. Ramai orang tahu teknik beristinjak dengan baik tetapi meninggalkan tandas dalam keadaan berbau tanpa dijirus dengan rapi.


Bagi kami adik beradik, kami sering dipesan agar menjirus najis dengan jirusan yang banyak. Saya sendiri menetapkan anak2 saya menjirus najis mereka sebanyak 20 jirusan. Saya kurang senang apabila anak saya menjirus sekali dua sahaja kemudian apabila saya menjengah ke tandas, baunya, subhanallah! Amat memeritkan hidung saya. Kerana anak2 saya kebanyakannya lelaki, mereka memerlukan arahan teknikal berbentuk nombor agar lebih mudah dilaksanakan.


Saya juga menetapkan agar jirusan perlu disimbah dari segenap arah bilik air, jangan setakat satu arah sahaja. Maksudnya, jiruslah dari kiri, dari kanan, dari belakang, dari sudut2 bilik air dan melengkapi 360 darjah agar hilang bau dan kesan najis tersebut. Simbahan perlu dilakukan dengan kadar perlahan atau sederhana kuat agar najis tidak terpercik hingga ke merata tempat dan dikhuatiri terkena pakaian kita pula.


Zaman sekarang, orang tidak lagi membuang secara bertinggung, tetapi sudah meniru cara barat iaitu membuang dengan cara yang kononnya lebih elegan - cara duduk. Jamban duduk tidak memerlukan jirusan yang melampau banyaknya. Tetapi, anda perlu teliti kesan2 najis jika ada yang terpalit ke atas sewaktu air pam mengalir dengan kuat. Mungkin ada kesan di bawah tempat duduk jamban tersebut. Jadi, elok diangkat dan diteliti. Mungkin juga ada sisa2 yang terlekat di mangkuk tidak dapat dialirkan dengan efektif oleh air flush tadi. Jadi, perlu dijirus secara manual dan jika perlu diberus dengan berus jamban.


Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa sewaktu mengepam jamban, seeloknya cover seat diturunkan agar jamban tertutup dan tiada kuman atau bakteria yang dapat bertempiaran keluar. Baunya juga tidak dapat merebak ke merata tempat, hanya terkumpul di tempat tersebut sahaja.


Sekiranya kita mandi, selesai mandi, bersedekahlah tenaga dengan membetulkan kembali tempat sabun, berus gigi dan lain peralatan agar kemas seperti sewaktu kita melangkah masuk tadi. Sebelum membuka pintu bilik mandi, perhatikan sekeliling bilik air dan peralatannya untuk memastikan kesemuanya dalam keadaan yang bersih dan rapi. Sekiranya ada kesan2 buih sabun dan syampu melekat di dinding, elok dijirus biar hilang kesannya. Begitu juga serpihan buih yang tempias ke dinding semasa memberus gigi, janganlah lokek tenaga menjirus dan membersihkannya.


Pendek kata, sisa anda bukan untuk santapan mandi orang lain. Begitu juga sisa najis anda bukan untuk dikitar semula kepada orang lain. Salam hormat! Salam mengemas!

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…