Skip to main content

Tip2 Ringkas - Selingan

Berikut adalah tip-tip ringkas yang sering dipandang mudah tapi berguna untuk meningkatkan kualiti pengurusan rumahtangga kita.
1. Ketika menyelak buku ketika membaca, jangan selak dengan kasar. Cuma pegang sedikit di bahagian atas bucu sebelah kanan dan selak perlahan.perlahan. Tetapi jika anda sedang membaca komik jepun, anda perlu selak dari bahagian atas bucu sebelah kiri.

2. Jangan membasuh baju di mesin basuh melebihi had berat. Dikhuatiri motor cepat rosak.
Had berat pula dikira meliputi kandungan baju dan air. Jadi elok memasukkan baju kotor setakat separuh penuh sahaja ke dalam mesin dan bukan sepenuh2nya.


3. Jika ingin mengubah kedudukan perabot yang mempunyai kaki,( e.g.: almari, meja makan dan kerusi) pastikan perabot tersebut diangkat. Bukannya diseret. Nanti kaki perabot rosak dan lantai pula ada kesan calar.

4. Jangan merendam mop di dalam baldi. Nanti batang mop cepat mengembang, reput dan patah.

5. Sentiasa mengelap dapur gas selepas memasak. Jika tidak diamalkan, lama-kelamaan kesan minyak ketika memasak akan menebal, seterusnya melekit dan menjadi kecoklatan, kemudian ianya akan menjadi keras dan semakin sukar dibersihkan. Perlu pula melabur sejumlah wang untuk membeli pencuci kotoran yang special.

6. Sediakan span yang sederhana keras di sinki dapur. Pastikan setiap hari anda memberus sinki menggunakan span tersebut. Jika tidak diamalkan, sinki akan mula berdaki dan menjadi kehitaman. Tak perlu ambil masa yang lama. Boleh curi-curi memberus sinki ketika sedang membasuh pinggan.

7. Dua atau tiga bulan sekali (bergantung kepada keadaan peti sejuk), peti sejuk hendaklah dikemas. Para di dalam peti sejuk dikeluarkan dan dibasuh. Tempat simpan sayur juga perlu dibasuh. Defrost peti sejuk. Lap bahagian yang sukar dicapai. Sesiapa yang berminat, bolehlah mengemas peti sejuk seminggu sekali. Untuk mereka yang beranak ramai, wajar mengelap petiais sekurang2nya 2 minggu sekali kerana ia pasti sudah berdaki!

8. Basuh cadar, sarung bantal dan selimut seminggu atau dua minggu sekali supaya bilik sentiasa berbau segar. Boleh juga percikkan Johnsons baby cologne (sebab murah) ke fabric-fabrik berikut untuk kesan yang lebih theraupatic.

9. Penyapu jerami mestilah disangkut atau diterbalikkan apabila menyimpan. Jika tidak, jerami akan mengembang dan kesan menyapu tidak optimum

Sekian dahulu..InsyaAllah tips ringkas akan disambung di lain masa..

Comments

 1. comel la blog ni.. dan entri ni :)

  ReplyDelete
 2. suka entry ni.. suka semua entry dalam blog ni.. suka blog ni.. blog yg boleh dijadikan panduan yg sgt berguna..

  zana ada buat entry tentang blog ni.. jemputlah singgah ke blog zana nnti.. http://adieyza.blogspot.com/

  teruskan bagi tips2 yg berguna yer..

  ReplyDelete
 3. sedeh mengenangkan nasib diri part membersih peti ais tuh. (balik umh kang nk terus kemas kasik clean n clear)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…