Skip to main content

Dinner is served!

Apabila mempunyai keluarga, kita tidak dapat lagi makan luar setiap hari. Ini kerana belanja yang mahal di samping pemakanan yang tidak seimbang. Juga persekitaran yang kurang sihat seperti asap rokok dan debu jalanan.

Ramai isteri2 dan ibu2 bekerjaya akan melaksanakan tugas2 memasak di rumah sepulangnya dari kerja. Tetapi tidak dapat dinafikan ramai dari kita yang keletihan selepas pulang dari kerja. Kita inginkan makanan yang sihat, dengan nutrisi dan gizi yang seimbang untuk keluarga. Tetapi kadang2 kita keletihan untuk menyiang ikan dan sayur, mengopek bawang, menumis, membasuh perkakas memasak, seterusnya membersihkan dapur. Di sini ada beberapa saranan dan alternatif yang mungkin sesuai:

Alternatif 1:

Kita boleh memasak di awal pagi lebih kurang jam lima. Pastikan kita tidur awal sekitar jam 10 malam dan boleh lah kita bangun lebih awal dari ahli keluarga lain untuk memasak bagi juadah hari tersebut. Cadangan ini ideal untuk mereka yang sudah mempunyai anak2 yang bersekolah dan pulang di waktu tengahari untuk makan. Jadi, tidaklah ibu terkocoh2 pulang menyediakan hidangan tengahari sewaktu lunch hour yang sungguh singkat. Para ibu cuma perlu pulang ke rumah sewaktu lunch hour dan memanaskan lauk-pauk yang sudah dimasak pagi tadi. Walaubagaimanapun, tidak ramai dari kita yang beruntung tinggal berdekatan dengan tempat kerja. Ramai dari kita tidak mempunyai kesempatan untuk pulang waktu tengahari atas pelbagai alasan.

Alternatif 2:
Saranan ini adalah dari Ibu mertua saya. Ibu mertua saya pernah bekerja dan memasak apabila pulang ke rumah. Saranannya, luangkan masa di hari minggu untuk mengupas bawang, ikan bilis, halia, memotong cili, dan berbagai lagi keperluan memasak. Kemudian bahan2 tersebut dikisar siap2 dan dimasukkan ke dalam bekas2 berasingan lalu disimpan di dalam peti ais. Pastikan stok bahan cukup untuk seminggu. Jadi, apabila kita pulang dari kerja, kita cuma perlu menyiang ikan dan sayur. Untuk menumis, kita hanya perlu menyedok sesudu dua dari bahan2 yang sudah kita siapkan di hujung minggu tadi. Tidaklah kita perlu memasak from scratch.
Cuma, berapa ramai di antara kita sanggup mengupas bawang sebagai riadah di hujung minggu?

Alternatif 3:

Teknik ini pula pernah dilaksanakan oleh mak saya sendiri. Apabila mak saya mempunyai jumlah anak yang semakin meningkat iaitu 7 orang, dia mula tak menang tangan untuk mengemas rumah dan memasak. Sebagai solusinya, dia menggunakan perkhidmatan home catering. Setiap hari caterer tersebut dibekalkan dengan sebuah mangkuk tingkat untuk diisi lauk-pauk dan kemudian dihantar ke rumah kami. Mak saya cuma perlu memasak nasi sahaja. Sekurang2nya kami masih dapat merasa home-cooked food.

Alternatif 4:

Saranan ini banyak dipraktikkan oleh teman2 saya sendiri. Mereka membeli lauk-pauk di kedai dan kemudian pulang untuk memasak nasi sahaja di waktu petang. Jadi sempatlah kita bersantai semasa mandi dan sembahyang selepas pulang dari kerja jam 5. Daptalah kita berdandan serba sedikit. Apabila suami pulang dari kerja, suami akan terbau keharuman kita dan bukannya berbau ikan bilis dan belacan!

Alternatif 5:
Ambil sajalah pembantu rumah, sekiranya anda tergolong mereka yang mampu!

Comments

  1. Untuk mereka yg suka masakan pedas dan malas nk mesin cili kering slalunya suka beli cili boh..tapi suami krg suka sb rasa masam ..solutionnya seminggu skali potong cili kering byk2,rebus,blender dn tumis dgn sgala perasa dgn api perlahan slama sejam smbl2 kita buat keja.smpn dlm peti ais.nk guna cedok je dan tmbh apa patut prasa yg patut.mcm cili boh..blh tahan sminggu.lg lm msk lg lama tahan ..pastinya rsnya sedap dr cili boh.

    ReplyDelete
  2. Salam puan,

    Saya teruja membaca hasil tulisan puan. Selepas saya menjadi isteri pada 8 bulan yang lepas, saya mula menyedari pentingnya seorang isteri terhadap masa. Tambah2 lagi isteri yang bekerja seperti saya. Dalam masa yang sama untuk menjaga keluarga (walaupun masih belum memiliki anak) namun rutin harian saya di rumah agak sibuk.

    Saya selalu mengamalkan Alternatif 3 dan tidak sangka juga terjumpa di dalam blog puan ni. Saya pernah di ajar oleh guru saya seaktu sekolah menengah iaitu cara-cara memasak yang pantas bagi wanita bekerjaya. Waktu itu saya belajar Kemahiran Hidup aliran Ekonomi Rumah Tangga.

    Di samping itu juga ibu saya sendiri sering menasihati saya perkara yang sama. Iaitu sediakan bahan makanan secukupnya pada waktu-waktu lapang terutamanya ketika suami bermain futsal ataupun hujung minggu ketika waktu lapang.

    Dengan ini kita dapat menjimatkan masa kita di dapur dan juga tak perlu lagi bergegas ke situ sini. -sekadar berkongsi pengalaman.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenapa Saya Sukakan Mesin Basuh Separa Automatik dan cara Penjagaannya- Awa

Ramai di antara kita yang masih lagi menggunakan mesin basuh separa automatik (MBSA) walaupun terdapat pelbagai pilihan mesin automatik di pasaran. Jika difikirkan sekali imbas, ternyata mesin automatik (MBA) lebih menjimatkan masa dan tenaga. Walaubagaimanapun, terdapat juga penggemar setia mesin separa automatik kerana alasan mereka yang tersendiri. Sebagai contoh, bagi saya yang masih belum mempunyai anak, secara tidak langsung MBSA boleh dijadikan sebagai medium untuk bersenam. Jika MBA kita hanya duduk dan tunggu hingga selesai, MBSA pula memerlukan kita bangun dan duduk kerana MBSA hanya membasuh tetapi tidak membilas dan mengeringkan. Kadang-kadang ada pakaian-pakaian kita yang tidak kotor. Sekadar untuk menghilangkan bau. Maka timer yang singkat sahaja diperlukan. Kadang-kadang kita perlu mengasingkan pakaian-pakaian yang sensitif, yang berwarna cerah dan yang berwarna gelap. Ini adalah perkara-perkara yang sukar dilakukan dengan MBA. Terutamanya jika kuantiti pakaian anda adal

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang! Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan. Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala. Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal. Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencur

Sampah dan Tong Sampah

Saya pernah mempunyai seorang teman sekerja lelaki yang sangat pengemas. Meja kerjanya sangat rapi. Fail2 yang tersusun di rak juga dibariskan dengan rapi lengkap berlabel yang seragam. Ini membuatkan saya terus berminat memerhatikan beliau sehingga suatu hari saya ternampak beliau memasukkan sampah kertas ke dalam poket seluarnya sendiri. Tingkah ini menarik minat saya dan terpacul soalan dari mulut saya menanyakan sebab perbuatan tersebut. Jawabnya: "Atuk saya pesan, kalau jumpa sampah di mana2 ( pasti yang bukan busuk dan basah !) masukkan di dalam poket seluar dan bila berjumpa tong sampah, buangkanlah di dalam tong sampah."! Wah! Jawapan yang sungguh teliti dari segi pengurusan sampah dan datangnya pula dari seorang yang veteran. Ibu saya juga sangat prihatin tentang penyediaan tong sampah, hasil didikan dari atuk saya. Pernah sekali, sewaktu konvo adik saya di salah satu universiti di negara kita, ibu saya memberikan ceramah ringkas kepada pak guard yang bertugas semata