Berikut adalah pesanan2 lazim dari mak saya:
1) Perap dulu segala benda yang nak digoreng seperti ayam atau ikan dengan rempah-rempahnya, baru buat benda2 lain. "Sedap dia bila digoreng..apa2 hal ikan uruskan dulu". Sebab di rumah mak saya, kerapkali cuma ada stok ikan sahaja, maka ikan wajib dicari dulu ketika masuk dapur untuk mula memasak.
ps: Nak lagi sedap, perap dgn kunyit hidup. Kalau rajin lagi, tambah lada hidup dengan bawang putih.
2) Minimumkan penggunaan bekas2 memasak. Selagi boleh guna isi bahan2 masakan secara bergilir-gilir, jangan ambil bekas baru. " Kan tak penuh sink tu.." In other words, we should save the earth by recycling!
3)Apabila mengangkat kain, angkat terus baju-baju kurung dan kemeja kerja untuk terus digantung dan disimpan dalam almari. Kalau tak sempat atau malas nak simpan, sekurang2nya letak dulu di mana-mana dengan elok dan rata, bukan digumpal macam baju2 harian lain. Ini memudahkan kerja2 menggosok baju. " Abah bising nanti baju2 dia renyuk."
1) Perap dulu segala benda yang nak digoreng seperti ayam atau ikan dengan rempah-rempahnya, baru buat benda2 lain. "Sedap dia bila digoreng..apa2 hal ikan uruskan dulu". Sebab di rumah mak saya, kerapkali cuma ada stok ikan sahaja, maka ikan wajib dicari dulu ketika masuk dapur untuk mula memasak.
ps: Nak lagi sedap, perap dgn kunyit hidup. Kalau rajin lagi, tambah lada hidup dengan bawang putih.
2) Minimumkan penggunaan bekas2 memasak. Selagi boleh guna isi bahan2 masakan secara bergilir-gilir, jangan ambil bekas baru. " Kan tak penuh sink tu.." In other words, we should save the earth by recycling!
3)Apabila mengangkat kain, angkat terus baju-baju kurung dan kemeja kerja untuk terus digantung dan disimpan dalam almari. Kalau tak sempat atau malas nak simpan, sekurang2nya letak dulu di mana-mana dengan elok dan rata, bukan digumpal macam baju2 harian lain. Ini memudahkan kerja2 menggosok baju. " Abah bising nanti baju2 dia renyuk."
3) Perkara penting sebelum keluar bilik air- lap sinki dengan tuala kering! Ini mengelakkan proses pembentukan lendir, maka sinki pun nampak berkilat dan sejuk mata memandang. Jadi setiap bilik air kena disediakan tuala kering khas untuk sinki.
Itu baru tiga pesanan. banyak lagi....di bawah adalah jenis2 pesanan yang sering didendangkan...
"apa2hal masak nasi dulu"
"apa2hal masak je. nak makan tak nak makan biarkan" (especially time raya)
"apa2hal, kosongkan sink dulu. senang nak basuh pinggan. yang dah kering tu jangan dibasahkan"
"apa2hal org tgk dapur dulu. kalau dapur bersih, bersihla semua"
"apa2hal org tgk bilik air dulu. klu bersih, bersihla semua"
"apa2hal org tgk living room dulu. klu bersih, bersihla semua"
"mula2 orang tengok cara sidai baju. cara sidai baju orang dah tau kemas atau tidak orang dalam rumah ni. kalau baju2 keras tu, cari hanger yang keras2 jugak. tak suka baju tu pakai hanger lembik.terbongkok macam orang sakit belakang"
p/s: senang cerita, jangan buat hal dengan mak saya. Everything is top priority!
Itu baru tiga pesanan. banyak lagi....di bawah adalah jenis2 pesanan yang sering didendangkan...
"apa2hal masak nasi dulu"
"apa2hal masak je. nak makan tak nak makan biarkan" (especially time raya)
"apa2hal, kosongkan sink dulu. senang nak basuh pinggan. yang dah kering tu jangan dibasahkan"
"apa2hal org tgk dapur dulu. kalau dapur bersih, bersihla semua"
"apa2hal org tgk bilik air dulu. klu bersih, bersihla semua"
"apa2hal org tgk living room dulu. klu bersih, bersihla semua"
"mula2 orang tengok cara sidai baju. cara sidai baju orang dah tau kemas atau tidak orang dalam rumah ni. kalau baju2 keras tu, cari hanger yang keras2 jugak. tak suka baju tu pakai hanger lembik.terbongkok macam orang sakit belakang"
p/s: senang cerita, jangan buat hal dengan mak saya. Everything is top priority!
HAHAHHA...ayat last tu yang macam kelakar tapi memang banyak benarnya...bagi mereka yang top pengemas nih...saya memang tau....hahahah
ReplyDeletebestnye..kalau semagat mengemas nie sentiasa ada.
ReplyDeletebestnyaaa.........sama mcm mak saya ape ape hal
ReplyDelete