Ada permintaan dari pembaca untuk menyenaraikan tugasan harian untuk surirumah sepenuhmasa. Tajuk tersebut memerlukan kupasan yang panjang. Saya bahagikan kepada segmen pagi, petang dan malam.
Di bawah adalah cadangan rutin di waktu pagi...
Seperti yang pernah disebut sebelum ini, tugasan kita bermula sebelum tidur malam sebelumnya lagi....Kita perlu rancang apa yang hendak dimakan sebagai sarapan dan siap2 menyediakan bawang dan apa2 lagi ramuan yang diperlukan. Kalau esok akan menggoreng mee, ramuan2 tersebut perlu siap ditumbuk dan mi siap direndam di waktu malam, tinggal lagi kita menumis dan menggoreng di waktu pagi. Begitu juga kalau menu sarapan adalah cekodok, kita perlu membancuh tepung dan pisang atau bawang dan disimpan di dalam peti ais, tinggal lagi kita menggoreng di waktu pagi. Boleh rujuk artikel terdahulu: Bangun Pagi
PAGI KEESOKANNYA
Disarankan kita bangun dan mencuci diri sebelum subuh. Selesai sembahyang subuh, kita "on"kan mesin basuh dan kemudian ke dapur menyediakan minuman dan sarapan. Setelah suami dan anak2 ke sekolah, bolehlah menyidai pakaian pula dan menyapu laman atau menyiram pokok.
Jika anak kecil sudah terbangun, bolehlah kita memandikan anak dan menyuap mereka makan. Setelah mereka selesa, berikan mereka aktiviti menulis, mewarna atau menonton rancangan didikan. Kita pula perlu berkemas seperti menyapu, mengelap debu dan membasuh pinggan mangkuk. Sekiranya mempunyai anak kecil, Sebaik2nya kita tangguhkan mengemop ke hari minggu atau sehingga ada orang lain yang boleh mengawasi si kecil.
Ada orang bergegas menyapu dan mengemop sebelum anak kecil bangun pagi. Itu terpulang kepada perancangan dan kecekapan masing2. Berkemas lah mengikut kemampuan diri, bimbang jika berkemas dalam keadaan tergesa2 dan terkocoh2, kita diancam bahaya seperti tergelincir lantai licin atau sebagainya. Elok mengemas dalam keadaan tenang supaya hasil kemasan juga rapi.
Jangan lupa, lebih kurang jam 9pagi, sewajarnya kita keluarkan ikan/ayam/daging dari freezer untuk dimasak lauk tengahari. Jadi sementara mengemas, ikan atau daging sempat nyahbeku dan sedia dimasak sekitar jam 11 pagi. Kalau perlu marinade, boleh juga marinate ikan atau ayam atau daging tersebut.
Lebih kurang jam 11 pagi, anda boleh mula ke dapur, memasak nasi dan lauk pauk. Sila rujuk Pengurusan Memasak Ekspres untuk teknik memasak yang cekap. Anda sewajarnya tamat sesi memasak sekitar jam 1 petang.
Bersambung....
Di bawah adalah cadangan rutin di waktu pagi...
Seperti yang pernah disebut sebelum ini, tugasan kita bermula sebelum tidur malam sebelumnya lagi....Kita perlu rancang apa yang hendak dimakan sebagai sarapan dan siap2 menyediakan bawang dan apa2 lagi ramuan yang diperlukan. Kalau esok akan menggoreng mee, ramuan2 tersebut perlu siap ditumbuk dan mi siap direndam di waktu malam, tinggal lagi kita menumis dan menggoreng di waktu pagi. Begitu juga kalau menu sarapan adalah cekodok, kita perlu membancuh tepung dan pisang atau bawang dan disimpan di dalam peti ais, tinggal lagi kita menggoreng di waktu pagi. Boleh rujuk artikel terdahulu: Bangun Pagi
PAGI KEESOKANNYA
Disarankan kita bangun dan mencuci diri sebelum subuh. Selesai sembahyang subuh, kita "on"kan mesin basuh dan kemudian ke dapur menyediakan minuman dan sarapan. Setelah suami dan anak2 ke sekolah, bolehlah menyidai pakaian pula dan menyapu laman atau menyiram pokok.
Jika anak kecil sudah terbangun, bolehlah kita memandikan anak dan menyuap mereka makan. Setelah mereka selesa, berikan mereka aktiviti menulis, mewarna atau menonton rancangan didikan. Kita pula perlu berkemas seperti menyapu, mengelap debu dan membasuh pinggan mangkuk. Sekiranya mempunyai anak kecil, Sebaik2nya kita tangguhkan mengemop ke hari minggu atau sehingga ada orang lain yang boleh mengawasi si kecil.
Ada orang bergegas menyapu dan mengemop sebelum anak kecil bangun pagi. Itu terpulang kepada perancangan dan kecekapan masing2. Berkemas lah mengikut kemampuan diri, bimbang jika berkemas dalam keadaan tergesa2 dan terkocoh2, kita diancam bahaya seperti tergelincir lantai licin atau sebagainya. Elok mengemas dalam keadaan tenang supaya hasil kemasan juga rapi.
Jangan lupa, lebih kurang jam 9pagi, sewajarnya kita keluarkan ikan/ayam/daging dari freezer untuk dimasak lauk tengahari. Jadi sementara mengemas, ikan atau daging sempat nyahbeku dan sedia dimasak sekitar jam 11 pagi. Kalau perlu marinade, boleh juga marinate ikan atau ayam atau daging tersebut.
Lebih kurang jam 11 pagi, anda boleh mula ke dapur, memasak nasi dan lauk pauk. Sila rujuk Pengurusan Memasak Ekspres untuk teknik memasak yang cekap. Anda sewajarnya tamat sesi memasak sekitar jam 1 petang.
Bersambung....
Blog yg best. Ana ibu yg bekerja shift dgn 3 anak. Kekdg rasa down dgn workload yg byk d rumah. Libatkan anak dlm tugas rumah idea yg best. X sabar tunggu next entry.
ReplyDelete