Skip to main content

MILO, KOPI DAN SUSU: MACAM MANA NAK SIMPAN?


Siapa sini suka minum milo? Tak pun air koko. Mesti ramai kan? :D Rata-rata dari kita semua ni, di rumah pasti ada stok serbuk minuman sama ada milo, kopi, susu, horlicks dan sebagainya. So straight to the point, saya nak kongsikan sikit tips nak simpan serbuk2 minuman ni supaya dapur anda tampak lebih kemas dan bersih.

Well, zaman sekarang dah maju kan. Kat kedai ada jual ‘magic sealer’ utk anda seal makanan dengan mudah. Contohnya mcm gambar ni :


Tips kali ni adalah untuk mereka yang memilih utk menyimpan serbuk minuman di dalam bekas atau bahasa mudahnnya, tupperware. Hehe

Ada sesetengah dari kita yang masukkan serbuk minuman sekali dengan packaging dia terus ke dalam bekas. Boleh jika anda nak simpan macam itu. Tapi, sebenarnya ia menjadikan cara simpanan anda nampak kurang kemas. Selain tu, mesti susah nak buat air. Betul tak? Sebab anda akan terkorek-korek serbuk minuman anda, dan saat anda nak keluarkan sudu dari packaging tu, mesti akan ada serbuk yang tertumpah. Tak banyak, sikit mesti ada. Dahhh, nak kena lap pulak. Huhu. So, cara yang lebih efektif adalah:

TUANG SERBUK MINUMAN ANDA DI DALAM BEKAS.

1.       Cari bekas yang sesuai. Contohnya, balang kuih yang tidak dipakai. Buka dan letak di dalam sinki. (Pastikan sinki kosong dan bersih)

 


2.       Buka packaging serbuk minuman anda.
3.       Bawa serbuk minuman anda ke bekas yang anda letak di dalam sinki tadi dan tuang.
4.       Buang packaging yang dah kosong tu, tutup bekas anda dan simpan. Siap !
  
Haa senang tak? Tapi persoalan di sini, kenapa perlu tuang dalam sinki? 
Ibu kami selalu pesan, “nak tuang apa2, tuang dalam sink. Kalau tumpah, senang”. Sebabnya, tak perlu nak lap2. Kalau tumpah, bukak je air paip tu. Settle. Hehe. 
Bila dah tuang, simpanan anda akan nampak seperti gambar di bawah ni. So lepas ni tak perlu dah nak korek2 serbuk koko tu kalau nak buat air. Kebarangkalian nak tumpah pun dah kurang.