Sebelum pindah, bersihkan peti sejuk dulu. Alang2 kosongkan peti, biar bersih terus. Bersihkan peti ni kena buat berkala. Jangan peruk2 barang selagi boleh. Nanti peti berbau. Susun elok2. Tak perlu susun sampai nak berlabel bagai macam dalam insta tu. Kalau konten instagram, spageti yang memang ketara itu adalah spageti - pun nak label! Susun kemas2 cukuplah.
Bahagian yang boleh tanggal, tanggalkan
dan basuh dengan sabun. Yang tak boleh tanggal tu.. Lap bersih2 dengan kain.
Guna kain lap bersih. Jangan pulak guna kain lap dapur, lap air tumpah bagai tu.
Lap banyak kali. Lap sekali tak cukup.
Cek barang2 expired. Buang. Tempat sayur tu, kalau tak pernah cuci, cuba tarik
keluar sampai habis.. Mesti panoramanya mengagumkan. Kemas peti sejuk ni,
bergantung kepada tahap kepadatan barang2 dlm tu. Lagi mampat, lagi lama tempoh
pembersihan.
Ikan, sotong, udang, ketam dan apa2
barang basah, letak elok2 dalam bekas dan susun. Buah mangga tu, konon saya nak
buat smoothie. Ada bekas air frappucino tu. Saya beli Mocha Crumble. Saya beli
semalam kat Baen Kopi. Sedap. Macam level Coffee Bean. Orang Mersing boleh
cari. Google je. Ada oden juga. Bolehla.. Macam Famili Mart. Sorry, menyimpang
cerita jap.
Lepas pencen, saya bercadang untuk membuat servis kemas peti
sejuk. Harga bergantung tahap keseriusan keadaan peti sejuk. Saiz kecil RM50,
saiz standard 2 pintu RM80-RM100, saiz besar yang pintu sebelah2 kiri kanan
atas bawah RM120-Rm150. Saya bukan sekadar kemas peti sejuk, saya akan basuh
sekali semua pinggan mangkuk, cawan, gelas, sudu, tupperware, cawan tealive
bagai yang diletak dalam tu dah berminggu2.
Sampai rumah baru, bukak peti ais nak
minum air, fuh..hilang penat sebab esbok dah berkilat.
Terima kasih.
Comments
Post a Comment