Skip to main content

Bunga oh bunga!

Bunga-bungaan adalah kemestian di dalam aspek hiasan rumahtangga. Sepasu di atas meja makan, sejambak di sudut ruang tamu dan pelbagai lagi ruang yang ada. Ada di kalangan wanita yang tidak berapa sukakan jambangan bunga apalagi yang bercirikan plastik. Mereka mungkin memilih gaya minimalis atau zen style mengikut trend terkini.

Tetapi ada wanita yang sangat menggemari bunga. Ini termasuklah ibu saya sendiri. Hampir setiap sudut dihiasi bunga. Hampir setiap meja terletak bunga. Hampir setiap para juga dibariskan dengan bunga. Dan tidak ketinggalan, bilik air di rumah ibu kesemuanya memiliki jambangan bunga masing-masing! Begitulah hebatnya penangan bunga sebagai hiasan bagi mereka penggemar bunga.

Ramai orang yang menggemari bunga akan membeli, menggubah dan kemudian diletakkan di tempat-tempat tertentu. Setelah sekian lama, bunga ini akan kelihatan berselupat diselaputi sawang kecil dan debu. Ada pemilik rumah yang perasan dan ada yang tidak. Seelok-eloknya, bunga yang dibeli dahulu dijaga agar tahan lama dan tidak dibiarkan hilang serinya. Apalagi sehingga mengumpul debu dan kotoran yang merosakkan pandangan dan juga kebersihan.

Penjagaan bunga agak remeh. Mungkin kerana ini ramai wanita bekerjaya memilih bunga yang ringkas dan kurang rimbun agar kurang menggalakkan pengumpulan debu. Walau bagaimanapun sekiranya bunga hiasan tetap jadi pilihan, berikut adalah langkah penjagaannya.

Ibu saya mengamalkan mencuci bunga-bungaan sekurang-kurangnya setahun sekali. Terutama berdekatan Hari Raya. Apa yang ibu saya lakukan adalah mencabut kuntuman bunga dari gubahan dan bilas dengan air agar sedikit bersih. Kemudian bunga-bungaan tadi direndam di dalam larutan air sabun. Anda boleh lah melakukan kerja-kerja lain sementara debu dan kotoran tadi tanggal dalam larutan air sabun. Setelah 1 hingga dua jam, bolehlah membilas bunga-bungaan tadi dan pasti mereka sudah bersih kembali! Bolehlah anda kembali menggubah seperti gubahan asal tadi.

Sekiranya anda tidak suka bekerja dalam keadaan basah, anda boleh saja mengamalkan aktiviti meng'vakum' bunga anda secara rutin. Jadi setiap kali anda meng'vakum' rumah, anda bolehlah meng'vakum' sekali kuntuman kesayangan anda. Jika diamalkan selalu, pasti debu dan kotoran tidak akan melekat secara kekal.

Comments

 1. assalammualaikum...

  saya baru baca blog awak dan saya sangat suka. awak memberi inspirasi untuk saya menjadi RAJIN. sebab saya sangat2 malas mengemas...harap awak teruskan blog ini k...

  ReplyDelete
 2. saya paling malas bab kemas rumah
  tapi sebenarnya kita rajinkan diri gak
  supaya rumah nampak cantik dan lawa

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…