Friday, January 7, 2011

Cara Mengelap Meja

Kadang2 saya memerhatikan anak bujang saya mengelap meja. Ya, saya melatih anak bujang saya melakukan kerja2 mengemas. Kerana lelaki atau perempuan kesemuanya perlukan survival skill dalam kehidupan seharian.

Tetapi, apabila diperhatikan, ada anak saya yang mengelap lebih kurang sahaja. Zig-zag, zig-zag, lalu selesai....Mungkin tertinggal bahagian sisi meja menyebabkan kita merasa lekit apabila meletakkan tangan di situ.
Mungkin juga mengelap sekali sahaja tanpa membilas kain lap dan juga menyebabkan meja kurang bersih dan kurang berseri serta masih melekit. Ada juga anak yang saya perhatikan, mengelap meja dengan lemah lembut seperti menyapu bedak di muka, langsung tidak memberi kesan kepada kekotoran yang banyak di atas meja.

Sukacita saya perincikan teknik mengelap meja di sini.

Teknik 1:

Lebih mudah jika meja makan di bahagikan kepada 4 bahagian seperti gambar di sebelah. Mulakan dengan satu bahagian. Lap bersih2. Ulangi langkah ini untuk kesemua 3 bahagian yang lain. Jangan lupa untuk mengelap bahagian sisi meja dan bukan setakat ruang tengah sahaja. Elok juga diperhatikan jika ada jus air atau kicap atau kuah yang mengalir ke bahagian tepi alas meja, lalu perlu dilap juga dengan bersungguh2.

Teknik 2:

Anda boleh mula mengelap dari kiri ke kanan bermula dari satu hujung meja kemudian mengikut baris demi baris sehingga ke hujung lagi satu. Pastikan tiada ruang yang tertinggal di antara baris2 tersebut. Seperti juga teknik 1, sisi dan bahagian tepi alas meja juga mungkin perlu dilap dan digilap agar meja benar2 bersih.

Walau apa pun teknik yang digunakan, mata perlu sentiasa awas memerhatikan di mana cela di atas meja. Boleh juga menggunakan biasan cahaya untuk memastikan kawasan yang kotor.

Meja perlu dilap sekurang2nya dua kali. Kali pertama dengan kain buruk yang telah dibasahkan bertujuan untuk menyerap dan menghilangkan kotoran. Jangan lupa kumpulkan segala sisa makanan dan raup dengan kain buruk tersebut lalu dibuang ke dalam sinki atau terus ke tong sampah. Jangan sesekali dijatuhkan sahaja ke lantai kerana makanan seperti butir nasi atau lauk pauk basah akan mengotorkan lantai pula.

Selesai kali pertama mengelap, basuh kain buruk tersebut dengan menyental sedikit dan boleh disertai dengan sabun. Kemudian lap permukaan meja sekali lagi untuk memastikan kotoran benar2 bersih dan lekit serta minyaknya hilang. Anda boleh ulangi langkah ini sehingga betul2 puas hati - yakni sehingga berkilat permukaan meja.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...