Skip to main content

Home remedy

Ada beberapa petua yang saya amalkan untuk beberapa masalah kesihatan.Petua satu:


Untuk sakit cirit birit atau diarheaa, saya memberi keluarga saya makan yogurt atau vitagen. Makanan yang mempunyai cultured bacteria dapat melawan bakteria jahat yang bersarang di dalam perut.


Yogurt juga dapat membantu masalah sembelit atau tidak lawas. Juga saya amalkan jika terlampau banyak angin di dalam perut, pasti cepat memulas dan berlari ke tandas mengeluarkan toksik2 badan!

Petua dua:

Bayi yang baru mahu tumbuh geraham, sering mengalami demam dan merengek sepanjang malam kerana gusi yang gatal dan berdenyut. Untuk melegakan gusi tersebut, sapukan madu di gusi tersebut dan InsyaAllah, bayi merasa tenang dan hilang bisanya.

Petua tiga:

Kanak2 sekitar umur 5-7 tahun sering mengadu sakit gigi kerana gigi yang berlubang teruk. Tetapi tidak mahu mencabut gigi kerana takut. Anda boleh tumbukkan cengkih dan tampal di gigi yang berlubang. Cengkih mampu membunuh bakteria di lubang gigi tersebut. Sekejap sahaja dan anak anda boleh ceria kembali.


Petua empat:

Minyak zaitun banyak khasiat. Untuk kesihatan diri, boleh dimakan sesudu setiap hari seperti madu. Ia boleh juga disapu ke kulit anak2 yang mengalami eczema. InsyaAllah, ia melembabkan kulit dan mengurangkan rasa gatal. Anak2 tidak lagi tergaru2 kulit yang kering.

Comments

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Pengurusan Kain Baju - Teori Asas

Sebelum ini sidang pembaca sudah dihidangkan dengan artikel yang menerangkan secara ringkas tips asas pengurusan kain baju. Kali ini, saya ingin mengajak pembaca sekalian bersama-sama mengembara dengan lebih jauh untuk meneroka sisi kehidupan seorang ‘pelipat baju katalog’.

Saya kira tips kali ini lebih efisien jika dipersembahkan dalam bentuk demostrasi, malangnya masih tiada kemampuan dari pihak admin untuk merealisasikannya. It’s ok, maka silalah menggunakan daya imaginasi tuan2 dan puan2 seoptimum mungkin.

Berikut saya sertakan tips terperinci langkah demi langkah teknik lipatan baju keluarga saya:
1)Bagi fabrik yang besar seperti tshirt, kemeja atau seluar, bentangkan dengan rata dahulu sebelum mula melipat. (tolong jangan melipat di atas riba ye, jika mahu kualiti lipatan terjamin!) Gosok dan ratakan dengan permukaan tangan anda. Pastikan tiada penjuru yang terlipat atau pun bahagian yang masih lagi lembap.
2)Tanpa mengira faktor sama ada lubang leher baju dihalakan ke luar atau ke…