Friday, April 10, 2009

Home remedy

Ada beberapa petua yang saya amalkan untuk beberapa masalah kesihatan.Petua satu:


Untuk sakit cirit birit atau diarheaa, saya memberi keluarga saya makan yogurt atau vitagen. Makanan yang mempunyai cultured bacteria dapat melawan bakteria jahat yang bersarang di dalam perut.


Yogurt juga dapat membantu masalah sembelit atau tidak lawas. Juga saya amalkan jika terlampau banyak angin di dalam perut, pasti cepat memulas dan berlari ke tandas mengeluarkan toksik2 badan!

Petua dua:

Bayi yang baru mahu tumbuh geraham, sering mengalami demam dan merengek sepanjang malam kerana gusi yang gatal dan berdenyut. Untuk melegakan gusi tersebut, sapukan madu di gusi tersebut dan InsyaAllah, bayi merasa tenang dan hilang bisanya.

Petua tiga:

Kanak2 sekitar umur 5-7 tahun sering mengadu sakit gigi kerana gigi yang berlubang teruk. Tetapi tidak mahu mencabut gigi kerana takut. Anda boleh tumbukkan cengkih dan tampal di gigi yang berlubang. Cengkih mampu membunuh bakteria di lubang gigi tersebut. Sekejap sahaja dan anak anda boleh ceria kembali.


Petua empat:

Minyak zaitun banyak khasiat. Untuk kesihatan diri, boleh dimakan sesudu setiap hari seperti madu. Ia boleh juga disapu ke kulit anak2 yang mengalami eczema. InsyaAllah, ia melembabkan kulit dan mengurangkan rasa gatal. Anak2 tidak lagi tergaru2 kulit yang kering.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...