Skip to main content

Tips Melipat Baju

Selepas bertahun2 kawin, alhamdulillah saya dikurniakan anak yang ramai. Mula tak menang tangan untuk menguruskan kain baju yang bertimbun2. Kalau mengikut petua emak saya, semua kainbaju perlu dilipat dengan kemas dan rapi - macam ni...

Semasa remaja, saya pernah menjadi pelipat baju untuk keluarga saya bersaiz 9 orang(!!) yang koleksi bajunya adalah sebanyak dua bukit kecil. Saya melipat setiap satu seperti di gambar sambil menonton televisyen dan mengambil masa sehingga 2 jam!

Apabila saya sendiri beranak-pinak, saya rasa tak mampu menghabiskan keseluruhan malam saya hanya untuk melipat baju. Saya berhempas pulas mencari akal untuk memudahkan kerja saya. Akhirnya - ilham! Baju yang sudah saya gantung semasa menyidai, saya angkat dan gantung terus ke dalam almari. Untuk lebih kemas, saya cuma terbalikkan semula baju yang terbalik. Ini termasuklah, tshirt harian suami dan anak2 saya. Yang tidak dapat digantung cuma kain pelekat dan batik serta anak2 baju sahaja!
Setelah itu, saya mendapat idea lagi. Saya telah membeli 2 almari dua pintu. One for me and one for my husband! Tadaaa! Problem solved. Ini sangat menjimatkan masa. Kami tidak lagi tercari2 baju untuk kerja di celah2 baju pasangan. Saya juga boleh menyusun baju saya mengikut saiz (masih ingin mengekalkan tradisi mak saya) atau mengikut jenis atau mengikut colour. Pendek kata, ikut kemudahan kami masing2 lah. Kenapa perlu berkongsi sedangkan ada solusi lebih `convenient' lagi.

Comments

  1. saya pun mengasingkan almari 2 pintu kepada 2 bahagian..satu saya dan satu suami..lebih mudah dan tersusun...byk tips yang anda telah kongsikan bersama pembaca...terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Bagus mcm ni...so, kita boleh tengok bhg mana yg lebih tersusun....his or her

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Pengurusan Kain Baju - Teori Asas

Sebelum ini sidang pembaca sudah dihidangkan dengan artikel yang menerangkan secara ringkas tips asas pengurusan kain baju. Kali ini, saya ingin mengajak pembaca sekalian bersama-sama mengembara dengan lebih jauh untuk meneroka sisi kehidupan seorang ‘pelipat baju katalog’.

Saya kira tips kali ini lebih efisien jika dipersembahkan dalam bentuk demostrasi, malangnya masih tiada kemampuan dari pihak admin untuk merealisasikannya. It’s ok, maka silalah menggunakan daya imaginasi tuan2 dan puan2 seoptimum mungkin.

Berikut saya sertakan tips terperinci langkah demi langkah teknik lipatan baju keluarga saya:
1)Bagi fabrik yang besar seperti tshirt, kemeja atau seluar, bentangkan dengan rata dahulu sebelum mula melipat. (tolong jangan melipat di atas riba ye, jika mahu kualiti lipatan terjamin!) Gosok dan ratakan dengan permukaan tangan anda. Pastikan tiada penjuru yang terlipat atau pun bahagian yang masih lagi lembap.
2)Tanpa mengira faktor sama ada lubang leher baju dihalakan ke luar atau ke…