Skip to main content

Tips Melipat Baju

Selepas bertahun2 kawin, alhamdulillah saya dikurniakan anak yang ramai. Mula tak menang tangan untuk menguruskan kain baju yang bertimbun2. Kalau mengikut petua emak saya, semua kainbaju perlu dilipat dengan kemas dan rapi - macam ni...

Semasa remaja, saya pernah menjadi pelipat baju untuk keluarga saya bersaiz 9 orang(!!) yang koleksi bajunya adalah sebanyak dua bukit kecil. Saya melipat setiap satu seperti di gambar sambil menonton televisyen dan mengambil masa sehingga 2 jam!

Apabila saya sendiri beranak-pinak, saya rasa tak mampu menghabiskan keseluruhan malam saya hanya untuk melipat baju. Saya berhempas pulas mencari akal untuk memudahkan kerja saya. Akhirnya - ilham! Baju yang sudah saya gantung semasa menyidai, saya angkat dan gantung terus ke dalam almari. Untuk lebih kemas, saya cuma terbalikkan semula baju yang terbalik. Ini termasuklah, tshirt harian suami dan anak2 saya. Yang tidak dapat digantung cuma kain pelekat dan batik serta anak2 baju sahaja!
Setelah itu, saya mendapat idea lagi. Saya telah membeli 2 almari dua pintu. One for me and one for my husband! Tadaaa! Problem solved. Ini sangat menjimatkan masa. Kami tidak lagi tercari2 baju untuk kerja di celah2 baju pasangan. Saya juga boleh menyusun baju saya mengikut saiz (masih ingin mengekalkan tradisi mak saya) atau mengikut jenis atau mengikut colour. Pendek kata, ikut kemudahan kami masing2 lah. Kenapa perlu berkongsi sedangkan ada solusi lebih `convenient' lagi.

Comments

  1. saya pun mengasingkan almari 2 pintu kepada 2 bahagian..satu saya dan satu suami..lebih mudah dan tersusun...byk tips yang anda telah kongsikan bersama pembaca...terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Bagus mcm ni...so, kita boleh tengok bhg mana yg lebih tersusun....his or her

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Membersihkan tilam

Tilam adalah tempat kegemaran kita. Sekembali dari pejabat, kita sering memandang geram ke tilam dan sesiapa yang kalah, akan merebahkan badan yang letih lesu di tilam sebelum berangkat ke bilik mandian pula.


Malangnya, bagi yang sudah beranak kecil, keadaan tilam yang suci kadangkala tercemar dengan pembuangan sisa bayi. Bukanlah sisa air besar, tetapi lebih kerap adalah air kecil sahaja. Lebih malang lagi, jika anak yang berusia 3-6 tahun masih mengalami "kebocoran" sekali-sekala di waktu malam.


Kebocoran ini dapat dikesan dari baunya. Yelah, najis yang kurang berwarna, apalagi jika diselimuti gebar dan bantal, kurang dapat dikesan puncanya. Tetapi, hidung para ibu yang sensitif, pasti dapat mengenalpasti kehadiran najis ini.

Sebelum ini ada ditulis siri artikel yang bertajuk Bersih Tidak Semestinya Suci. Di sini saya ingin berkongsi lebih lanjut mengenai kebersihan dan kesucian bab tilam untuk tatapan para pembaca budiman.


Secara teorinya, najis perlu dibersihkan hingga hilan…

Menyusun dokumen dalam fail

Sewaktu saya belum berkahwin saya memang berminat memfailkan segala dokumen dan surat-menyurat yang saya terima. Satu fail dikhususkan untuk satu jenis dokumen. Satu fail untuk akaun bank A, satu lagi fail untuk akaun bank B, satu fail untuk bil kredit kad dan bermacam lagi.

Kerana saya masih single, saya punya banyak masa untuk melabel setiap fail dan meyusun pula mengikut abjad!

Setelah saya berkeluarga, sudah tentu jenis dokumen kita bertambah. Sijil nikah, surat beranak, passport, kad merah (mengandung), kad imunisasi anak, bil2 air dan api, bil2 kredit kad, dokumen insuran dan simpanan dan berbagai lagi.

Sebelum ini saya telah menyarankan agar menggunakan fail yang berlapis dan mempunyai pembahagi seperti di dalam gambar. Kali ini saya saya ingin memperturunkan beberapa saranan lain pula.

Satu cara ialah dengan menyediakan satu fail untuk setiap ahli keluarga. Satu fail untuk suami, satu untuk isteri, dan satu untuk setiap anak2. Fail clear holder seperti dalam gambar pun boleh.
Jadi,…

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang!

Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan.
Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala.
Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal.

Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencurah2…